
כתב אישום הוא למעשה מסמך המתאר אירוע שבמהלכו התקיימה עבירה פלילית. המסמך מביא את הטענות נגד הנאשם אומר אשל עזר. בכתב האישום עצמו יצוינו באופן מפורט וספציפי המיקום המדויק שבו בוצעה העבירה, הזמן שבו היא בוצעה ואף יתוארו המעורבים באירוע. במידה וכתב האישום לא ינוסח על פי הכללים, הדבר יוביל להעלאה של טענות משפטיות נגד ניסוחו ובמקרים מסוימים אף לביטולו של כתב האישום או לתיקונו על ידי התביעה. התוכן של כתב האישום מחולק ל-3 חלקים.
בחלק הראשון מתוארות העבירות השונות שמיוחסות לנאשם, בחלק השני מצוינים כל הסעיפים בחוק עליהם עבר הנאשם ובחלק השלישי מצוינים עדי התביעה. רק האנשים שמצוינים בכתב האישום כעדים למתרחש, יוכלו בהמשך ההליך המשפטי לבוא ולהעיד כנגד הנאשם בבית המשפט.
על פי החוק, מהרגע שבו כתב האישום הפלילי התקבל, חל איסור על הנאשם ליצור כל קשר עם עדי התביעה. יצירת קשר עם העדים תוביל לאישומים נוספים כלפי הנאשם, כמו למשל ניסיון להשפעה או השפעה על אותם העדים. העתק של כתב האישום מגיע אל הנאשם ובו מצורפת הזמנה לדיון עם תאריך, מקום, מספרו של התיק הפלילי ושמו של השופט שידון בתיק. מדובר בדיון ראשוני בתיק בו הנאשם משיב לבית המשפט האם הוא מודה או כופר בעבירות המיוחסות לו, אלו אשר נרשמו בכתב האישום.
כיצד מתבצע הליך העמדה לדין? (מאת: אשל עזר)
קיימות שתי אפשרויות עיקריות שיובילו להליך ההעמדה לדין של נאשם. האחת היא כאשר מוגשת תלונה למשטרה על ידי מתלונן, נגד חשוד בגין עבירה שהחשוד ביצע או כאשר חשוד נתפס על ידי המשטרה. תחילה מתבצעת חקירה משטרתית בה מתשאלים השוטרים את החשוד ורק לאחר מכן תתקבל ההחלטה האם להגיש נגדו כתב אישום. במידה וכתוצאה מהחקירה יתברר כי לא היו דברים מעולם התיק ייסגר מחוסר אשמה לחשוד. יחד עם זאת, גם אם יקבעו החוקרים כי החשוד ביצע את העבירה, אין זה אומר בהכרח שיוגש כתב אישום שכן קיימים גורמים נוספים בגינם מוגש כתב אישום כמו ראיות, עניין לציבור ועוד. בסיום החקירה, מעבירה המשטרה את התיק לתביעה המשטרתית או לפרקליטות (בהתאם לעבירה) עם המלצה להגיש כתב אישום או לחלופין עם המלצה לסגור את התיק.
התביעה תבחן את הראיות בתיק, את גרסתו של הנאשם ורק אז תחליט האם להגיש כתב אישום או לא.
במידה והוחלט על הגשת כתב אישום, ההמלצה עבור הנאשם הינה להיעזר בשירותיו המקצועיים של עורך דין פלילי מנוסה שיסייע לו מול התביעה. ככל שהפנייה לעורך הדין תהיה מוקדמת, יהיה קל לנקוט בצעדים שיסייעו למנוע את העמדתו לדין של הנאשם.
הליך משפטי בכתב אישום פלילי
במצב בו הנאשם אכן כופר בעבירות שיוחסו לו והוחלט להגיש נגדו כתב אישום, מתקיים משפט בו מוצגות הוכחות. במהלך המשפט יישמעו עדי התביעה ועדי ההגנה. בשלב הבא ייקבע בית המשפט האם הנאשם ביצע או לא ביצע את העבירה. במקרה של הרשעה, יושמעו בבית המשפט הטיעונים לעונש ובשלב הסופי יחליט בית המשפט לגבי עונשו. בנוסף, במידה ובית המשפט החליט לזכות את הנאשם, ההחלטה תתבצע בתחילתו של הדיון והנאשם יהיה פטור מעונש. במקרים בהם הנאשם ביצע רק חלק מהעבירות שתוארו בכתב האישום, לרוב יתוקן כתב האישום.
כותב המאמר אשל עזר
אין תגובות. לכתבה “כתב אישום – מהו וכיצד מתבצע הליך העמדה לדין – אשל עזר”